Drycker

Fyra veckor med läsk kan ge skador

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Söta kolsyrade läskedrycker och sportdrycker kan vara dödliga, även om man bara dricker två burkar per vecka. Dryckerna kan orsaka viktuppgång, hjärtsjukdomar, leversjukdom, högt blodtryck och diabetes. 
Effekter inträder redan efter två burkar per vecka men är tydligare hos de som dricker en burk per dag. Och de metaboliska förändringarna inträder redan efter en månad. 
Det är naturligtvis känt sedan tidigare att läsk inte är nyttigt, men omfattnigen av skadorna, och hur snabbt de kommer, var en chockerande överraskning för forskarna.
Den aktuella studien genomfördes på 11 friska och smala personer . Redan efter 4 veckor hade deras metabolism förändrats, de hade gått upp i vikt och insulinresistenesen hade ökat, vilket är ett förstadium till diabetes och hjärtsjukdom.
Källa: European Journal of Nutrition, 2012; doi: 10.1007/s00394-012-0401-x

Grönt te hindrar diabetes typ 1

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Risken att uveckla diabetes typ 1 minskade med 40% hos möss som genmanipulerats för att utveckla diabetes typ 1 genom att de fick epigallocatechingallate, ett extrakt från grönt te.

Källa

British Journal of Nutrition

http://www.nutraingredients.com/Product-Categories/Antioxidants-carotenoids/Green-tea-extract-may-reduce-type-1-diabetes-risk-Mouse-study/?utm_source=Newsletter_Product&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%2BProduct

Grönt te mot influensa

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

I en japansk studie lät man en grupp gurgla sig med grönt te tre gånger om dagen under en tremånadersperiod. De som gurglade med grönt te sig hade väsentligt färre fall av influensa och förkylningar jämfört med de som inte gurglade sig.

De ämnen i grönt te som man misstänker ha den här effekten kallas catechiner, särskilt epigallocatechingallate som är en stark antioxidant. Dessa ämnen förstörs till stor del när man framställer svart te genom en process av jäsning och oxidering.

Källa

http://www.suite101.com/content/benefits-of-green-tea-include-fighting-the-flu-bug-a314725

Läsk och mental ohälsa

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

En norsk studie har visat att de tonåringar som dricker mest läsk också har mer mentala problem, inklusive hyperaktivitet och depression.

Mer än 5 000 norska 15- och 16-åringar deltog i studien och fick redovisa sina läskvanor samt svara på en standardiserat frågeformulär om sin mentala hälsa.

Det fanns en tydlig koppling mellan läskedrycker och hyperaktivitet och kopplingar till annan mental ohälsa.

De flesta tomåringar drack mellan en och sex läskedrycker varje vecka, De tonåringar som hoppade över frukost och lunch tenderade att dricka mer läsk än andra. De värsta mentala problemen sågs bland de 10 procent av killarna och 2 procent av tjejerna som drack fyra eller fler läsk om dagen.

Källa: American Journal of Public Health October 2006; 96(10): 1815-1820, Lars Lien, MD, MSc, Nanna Lien, PhD, Sonja Heyerdahl, PhD, Magne Thoresen, PhD and Espen Bjertness, PhD