Högt kolesterol kan skydda hjärtat!

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Idén att höga kolesterolnivåer orsakar hjärtsjukdomar kan vara en av vår tids största medicinska myter, enligt en nyligen publicerad studie. Det visade sig att höga kolesterolnivåer tvärtom kan skydda hjärtat från en dödlig hjärtattack.

Samma studie visar också att det stora användandet av de kolesterolsänkande medicinerna, statiner, har liten eller ingen fördel.

Dessa slutsatser stöds av en separat studie som kritiserar de låga LDL-nivåer (low-density lipoprotein) som ska gälla enligt vad specialister numera rekommenderar. Forskarna bakom studien säger att istället för att sträva efter en LDL-nivå på 70 milligram/dl är det bättre att rekommendera livsstilsförändringar.

Forskare har upptäckt att patienter med höga nivåer det reaktive proteinet C (som genereras när man har en akut inflammation som t ex reumatisk artrit och lupus) skyddas om de också har höga kolesterolnivåer. De som hade låga kolesterolnivåer löpte nästan dubbelt så hög risk att drabbas av hjärtfel.

Den här upptäckten ifrågasätter bruket av statiner, en av de mest förskriva medicinerna i världen, eftersom det kan göra att många personer som skyddas av sina höga kolesterolnivåer kan utsättas för risker.

Paradoxalt nog är de enda personer som kanske kan dra fördel av statiner är de som redan har låga LDL-nivåer.

Dr Andrew Clark, Hull University, och en forskarlaget säger: "I motsats mot vad man vanligen tror, kan det vara bra för dig att ha höga kolesterolnivåer".

Samma vecka har forskare från University of Michigan kommit fram till att de nya rekommendationerna för låga kolesterolnivåer saknar vetenskaplig grund och är kanske slumpmässigt satta.

Istället för att fokusera på kolesterolnivåer, patienter i riskgruppen bör rekommenderas att äta nyttigare och motionera mer.

Källor: World Congress of Cardiology, Barcelona (statins study); Annals of Internal Medicine, October 2, 2006, on line version (low cholesterol levels study).