Antioxidanter

Q10 minskar dödsfall bland hjärtpatienter

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Personer med hjärtsvikt får en dramatiskt minskad risk att dö om de tar kosttillskott med koenzym Q10 enligt en ny studie.

Genom att ta ett tillskott med 100 mg Q10 tre gånger per dag under två år minskade rikens att dö med 43% enligt forskarna i Q-SYMBIO studien.

Studien gjordes på 420 personer med kronisk hjärtsvikt som fick antingen CoQ10 eller placebo under två år. Vid studiens slut hade de som tog tillskott 43% minskad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar och 42% minskad risk att dö från alla orsaker. Deras hjärtsymptom förbättrades också under tiden.
(Källa: Journal of the American College of Cardiology, 2014; 2(6): 641-9)

Valnötter mest antioxidantrika

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

När American Chemical Society jämförde olika nötter fann man att valnötter var de som hade mest antioxidanter, nära dubbelt så mycket som någon annan sorts nör. Dessutom är valnötternas antioxidanter av bättre kvalitet, den antioxidativa effekten är till exempel 2-15 ghånger högre än den från E-vitamin.

Redan tidigare studier har visat att nötter i allmänhet är bra, regelbunden konsumtion av nötter minskar risken för vissa former av cancer, gallsten, diabetes typ 2 och hjärtproblem.

Antioxidanterna försämras av upphettning. För att avlägsna enzymhämmare som finns i alla nötter kan man blötlägga dem med lite salt, i minst 8 timmar, och sedan torka dem på svag värme (upp till 40 grader). Då blir de både godare och mer lättsmälta.

Källa

ACS - Chemistry for Life, 27 mars 2011
http://portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=PP_ARTICLEMAIN&node_id=222&content_id=CNBP_026930&use_sec=true&sec_url_var=region1&__uuid=ec7dd9e4-cbba-4b18-8f1d-4c9068b4be9b

Antioxidanter under graviditeten förhindrar övervikt hos barn

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Genom att modern ges antioxidanter under och efter graviditeten förhindrar man att barnen blir överviktiga.

Vid ett djurförsök på Children's Hospital of Philadelphia såg man att en kost som är rik på fett och kolhydrater under graviditeten ger mycket oxidativ stress (fria radikaler) och övervikt hos avkomman. Genom att ge antioxidanter till modern under och efter graviditeten förhindrade man att avkomman fick glukosintolerans och övervikt.

Källa:
PR Newsvire
http://www.prnewswire.com/news-releases/antioxidants-in-pregnancy-prevent-obesity-in-animal-offspring-117952619.html

Oxidativ stress riskfaktor för förmaksflimmer

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Genom att mäta halterna av oxidativ stress kan man förutse risken för förstoring av vänster förmak i hjärtat, som leder till förmaksflimmer. Förmaksflimmer i sin tur ökar risken för att man ska få stroke eftersom hjärtat pumpar ojämnt. Den oxidativa stressen kan mätas med hjälp av torrblodsanalys.

Källa
Emory Cardiovascular Research Institute, 4 april 2011
http://shared.web.emory.edu/whsc/news/releases/2011/04/measuring-oxidative-stress-can-predict-risk-of-atrial-fibrillation-.html