Alternativa behandlingsmetoder

Leende minskar stress

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Vid University of Kansas har man gjort en studie på 169 personer som visar att leende minskar stress.

Under studien som leddes av Tara Kraft och Sarah Pressman fick deltagarna utföra en stressande uppgift samtidigt som de fick antingen ha ett neutralt ansikte, forcera fram ett leende eller ha en ätpinne i munnen för att efterlikna leendets muskulära effekt.

Det visade sig att de som log, vare sig det var ett forcerat leende eller med hjälp av ätpinnar, hade lägre hjärtfrekvens och mindre upplevd stress än de som hade ett neutralt ansiktsuttryck.

Källa:
US News Health
http://health.usnews.com/health-news/news/articles/2012/07/31/smile33-it-might-lower-your-stress-level-study-shows

Se även:
Leende meditation

Djävulsklo effektivt mot värk

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

I en studie vid Albert-Ludwigs-Universität Freiburg i Tyskland fann forskaren Dr. Sigrun Chrubasik att den sydafrikanska örten djävulsklo var lika effektiv mot artritvärk som konventionella läkemedel. Den viktigaste skillnaden var att djävulsklo gav betydligt färre biverkningar.

Källa
Natural Health Dossier
http://naturalhealthdossier.com/2011/07/african-plant-used-by-bushmen-relieves-back-pain/

Vitpil hjälper mot ryggvärk

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Bark från vitpil har använts i tusentals år, det var bland annat en av Hippokrates favoritörter. På 1800-talet lyckades man identifiera ett aktivt ämne, salicin, som sedan utvecklades till acetylsalicylsyra som sedan dess säljs mot bland annat huvudvärk och feber som aspirin.

I kroppen omvandlas salicin till salicylsyra som hämmar prostaglandiner, ämnen som skapar inflammation och värk.

I en studie som leddes av Dr. Sigrun Chrubasik från Albert-Ludwigs Universität i Freiburg delade man in 210 personer med värk i ländryggen i tre grupper. En grupp fick 120 mg extrakt från vitpil, en grupp fick 240 mg och en tredje grupp fick placebo. Efter fyra veckor hade 39% av de med den högre dosen, 21% av de med den lägre dosen och 6% av de som fick placebo blivit smärtfria.

I en annan studie jämförde dr. Chrubasiks forskarlag effekterna av vitpilsextrakt med effekterna av rofecoxib, en icke-steroid antiinflammatorisk läkemedel (NSAID) som sålts under namnet Vioxx. Undersökningen involverade 228 patienter med akut värk i ländryggen. Hälften fick 240 mg vitpilsextrakt och andra hälften fick Vioxx. Omkring 60% i båda grupperna fick bra resultat av behandlingen. Efter bara 4 veckor var omkring 20 personer i båda grupperna besvärsfria.

Vioxx blev senare förbjudet eftersom många dog av det, medan vitpilsbark inte ger några allvarliga biverkningar.

Lavenderolja hjälper mot fotsvamp

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

Enligt en portugisisk studie är essentiell lavenderolja effektivt mot hudsvamp och nagelsvamp. I studien testade man oljan mot en rad olika svamparter och fann att det var effektivt, även mot de svamparter som har blivit resistenta mot läkemedel. Man har heller inte sett några biverkningar vid behandlingen med lavendelolja. Studien leddes av professorerna Lígia Salgueiro och Eugénia Pinto som menar på att det är bråttom att få fram nya sätt att bekämpa svamp eftersom de befintliga läkemedlen är allt mindre effektiva och hudsvamp är ett stort problem, särskilt hos personer med ett nedsatt immunförsvar.

Källa
Journal of Medical Microbiology.
http://www.sciencenewsline.com/biology/2011021412000039.html