Vitpil hjälper mot ryggvärk

Användarbetyg: 0 / 5

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Bark från vitpil har använts i tusentals år, det var bland annat en av Hippokrates favoritörter. På 1800-talet lyckades man identifiera ett aktivt ämne, salicin, som sedan utvecklades till acetylsalicylsyra som sedan dess säljs mot bland annat huvudvärk och feber som aspirin.

I kroppen omvandlas salicin till salicylsyra som hämmar prostaglandiner, ämnen som skapar inflammation och värk.

I en studie som leddes av Dr. Sigrun Chrubasik från Albert-Ludwigs Universität i Freiburg delade man in 210 personer med värk i ländryggen i tre grupper. En grupp fick 120 mg extrakt från vitpil, en grupp fick 240 mg och en tredje grupp fick placebo. Efter fyra veckor hade 39% av de med den högre dosen, 21% av de med den lägre dosen och 6% av de som fick placebo blivit smärtfria.

I en annan studie jämförde dr. Chrubasiks forskarlag effekterna av vitpilsextrakt med effekterna av rofecoxib, en icke-steroid antiinflammatorisk läkemedel (NSAID) som sålts under namnet Vioxx. Undersökningen involverade 228 patienter med akut värk i ländryggen. Hälften fick 240 mg vitpilsextrakt och andra hälften fick Vioxx. Omkring 60% i båda grupperna fick bra resultat av behandlingen. Efter bara 4 veckor var omkring 20 personer i båda grupperna besvärsfria.

Vioxx blev senare förbjudet eftersom många dog av det, medan vitpilsbark inte ger några allvarliga biverkningar.