Motion och övningar

Aerobics mot depression

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

I en annan undersökning hade man 52 personer med depression och 28 utan depression. De fick genomföra en timmes aerobic. De som var deprimerade rapporterade i markant högre utsträckning än de andra att de hade minskad ilska, trötthet och spänningar, samtidigt som de kände att de var i god vigör.

Källa
Journal of Sports Medicine and Physical Fitness December 2001;41:539-545

Motion mot depression

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

En studie omfattade 80 personer mellan 20 och 45 som hade diagniostiserats med mild eller måttlig depression. Symptomen på depresion nära nog halverades för de som deltog i 30 minuters aerobic, 3 till 5 gånger i veckan.

De som motionerade i lugnt tempo 3 till 5 gånger i veckan fick 30% minskade symptom.

De som ägnade sig åt stretching i 15 till 20 minuter, tre dagar i veckan fick en minskning med 29%.

Källa:
American Journal of Preventive Medicine January 2005;28(1):1-8) 
Medical News Today
http://www.medicalnewstoday.com/articles/19205.php

Astma och simbassänger

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

I en belgisk undersökning hittade forskarna höga nivåer av lungspecifika proteiner hos barn som sedan de var små regelbundet besöker simbassänger med klorerat vatten.

Proteinet visar att lungornas epittelialbarriär konstant och kronisk störts vilket har öppnat möjligheten för allergener att komma in i lungorna.

Forskningen på området är inte avslutad men det är en viktig indikation på att man ska försöka undvika klorerat vatten.

(källa: Occupational Environmental Medicine, 2003; 60: 385-94).

Motion mot influensa bättre än vaccin

Användarbetyg: 5 / 5

Markera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktivMarkera som aktiv

Under en 12-veckorsperiod följde forskare 1002 personer och deras motionsvanor. De som motionerade minst 5 gånger i veckan spenderade 43% färre dagar med luftvägsinfektion i de övre luftvägarna (förkylning eller influensa) jämfört med de som motionerade högst en dag i veckan. Undersökningen leddes av David Nieman, forskare vid Appalachian State University i Kannapolis, North Carolina, USA.

De som ansåg sig själva som vältränade hade 46% färre övre luftvägsinfektioner än de som ansåg sig vara otränade.

Undersökningen bekräftar tidigare studier som har gett liknande resultat, även om det är oklart exakt hur motion påverkar immunförsvaret.

Källa:
British Journal of Sports Medicine
http://abcnews.go.com/Health/Wellness/fitness-fend-off-common-cold/story?id=12025862

 

Twistterapi mot högt blodtryck

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv

I en klinisk studie har man visat att attacker av högt blodtryck kan hanteras med hjälp Twistterapi på ett snabbt och ofarligt sätt.

Twistterapi är en metod där man gör olika vridningar för att stimulera kroppens spiralnät (se NaturMedicin & Hälsa nr 8 och 10 eller www.sujok.se/twistterapi.asp). I studien använde man sig främst av vridningar av tummen och nacken.

Studien omfattade totalt 90 personer, 56 av dem behandlades med Twistterapi och resten med läkemedel (Clondine).

Bland annat undersökte man nackens respektive tummens böjlighet i olika riktningar och därefter nackens vridbarhet åt höger och vänster. Man valde sedan att böja huvudet respektive tummen i den riktning som var minst smärtsam och i den positionen gjorde man en vridning av huvudet respektive tummen i den mest behagliga riktningen.

Studiens slutsatser

1. Genom att applicera adekvat twistposition av kroppen (twistterapi) uppnår man en pålitlig sänkning av artäriellt blodtryck (hos personer med akut högt blodtryck kommer effekten inom 15 minuter efter att behandlingen påbörjats).

2. I jämförelse med Clondine, hade Twistterapi en mer mjuk blodtryckssänkande effekt.

3. Twistterapi orsakar inte episoder av överdriven nedgång av blodtrycket.

4. Tack vare den stora effekten, kostnadseffektiviteten, den säkra applikationen och den synnerligen snabba effekten kan Twistterapi rekommenderas för att hantera akut högt blodtryck hos patienter med högt blodtryck innan de är på nivån att de behöver läggasin på sjukhus.

Källa: Onnuri Medicine nr 17, Februari 2006. Studien har genomförts av: N V Borisova (MD), S D Nazanova (läkare), V V Malakhovsky (ordförande för ickemedicinska behandlingsmetoder och klinisk fysiologi), I M Sechenov (Medicinska Akademin i Moskva), N L Shimanovsky (professor, och associerad medlem i Rysslands Akademi för Medicinsk Vetenskap, ordförande för molekylär farmakologi och radiobiologi, Ryska Statens Medicinska Universitet, Moskva).