Friskare hjärta och blodkärl

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset vanligaste dödsorsaken idag, men det kanske inte behöver vara så. Det finns mycket man kan göra för att förebygga och behandla problem med hjärta och blodkärl.

 • Undvik vegetabiliska oljor. Vegetabiliska oljor som till exempel majsolja, sojaolja, matolja, tistelolja, rapsolja och margariner påverkar hjärta och blodkärl negativt på flera olika sätt. De innehåller höga halter av omega 6 som bidrar till ökade inflammationer i blodkärlen, vilket är förknippat med högt blodtryck, ökad risk för stroke och hjärtinfarkt. Dessa oljor ger dessutom upphov till ökade mängder fria radikaler som också skadar blodkärlen och gör att de lättare brister. Fleromättade oljor är känslig för ljus, värme och syre. De vegetabiliska oljorna blir särskilt giftiga om de hettas upp, då bildas AGE, mer om det längre ner. När vegetabiliska oljor hettas upp bildas det transfetter, se Rapports referat om effekten av Danmarks förbud av transfetter.
 • Var generös med kokosfett och smör. Hjärtats celler använder gärna bra fetter som bränsle, de mättade fetterna härsknar inte lika lätt som omättade och fleromättade fetter.
 • Håll koll på ditt blodsocker. Undvik godis, kakor, juice, vitt bröd och andra snabba kolhydrater. När man äter något sött höjs blodsockret och högt blodsocker kan skada blodkärlen. Blodsockret behöver inte vara så högt att det definieras som diabetes för att det ska vara skadligt. Här är en artikel som förklara det mer ingående.
 • Vid matlagning är det bättre att koka, ångkoka eller blanchera maten istället för att steka, baka eller grilla. När maten hettas upp för mycket bildas AGE, Advanced Glycation End products och ALE (Advanced Lipoxidation End products. Dessa ligger bakom många sjukdomar som hänger ihop med inflammationer, och dit räknas hjärt- och kärlsjukdomar. Läs mer här.
 • Använd vitlök i maten dagligen, det minskar placken på insidan av blodkärlen och sänker blodtrycket. Läs mer i studien här. Man kan också använda vitlökskapskapslar
 • Kimchi (koreansk surkål) har i en djurstudie visat sig minska risken för ateroskleros. Det kan köpas i välsorterade mataffärer.
 • Gurkmeja har i ett flertal studier visat sig ge bra effekt för att förebygga bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, här är ett exempel. Vill man inte att all mat ska smaka gurkmeja kan man ta ett tillskott där de aktiva ämnena är koncentrerade.
 • Se till att du får tillräckligt med omega 3, som dämpar inflammation och balanserar upp omega 6. Det är effektivare med omega 3 från animaliska källor, till exempel fisk, vilt, ekologiska ägg och kött från djur som har betat gräs. Läs mer i boken Omega 3-revulotionen.
 • Vitamin K2 är viktigt för att minska risken för åderförkalkning. Vitamin K2 är ett fettlösligt vitamin som finns i exempelvis smör (om kossan fått färskt gräs), ekologiska ägg (gulan), kycklinglever och natto (fermenterade sojabönor, en japansk specialitet). Här är en mer utförlig artikel. 
 • C-vitamin är viktigt för blodkärlen, människan kan inte tillverka sitt eget C-vitamin till skillnad från andra däggdjur. Läs mer i boken Varför Djur inte får Hjärtattacker. I en metastudie (genomgång av flera forskningsrapporter) såg man att A-, C-, och E-vitamin samt betakaroten har en skyddande effekt på artärstelhet. Läs mer
 • Magnesium behövs för att hjärtat ska dra ihop sig på rätt sätt. Brist på magnesium kan visa sig som hjärtklappning, kramper i vaderna, nedstämdhet, trötthet, sug efter mörk choklad etc. I den här studien visas sambandet mellan lågt magnesium och hjärtinfarkt. Bra källor för magnesium är till exempel gröna bladgrönsaker, nötter, frön och fisk.
 • Stressa mindre. När man har höga halter av stresshormoner i blodet skadas insidan av blodkärlen vilket ger upphov till ökad inflammation. 
 • Tillskott med selen och Q10 ger väsentligt minskad risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Läs en sammanfattning av studien här. En intresseväckande krönika om ämnet publicerades i 2000-talets Vetenskap, läs den här. Lämpligt tillskott av selen finns här
 • B-vitaminer har i flera studier visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. En artikel i journal Atherosclerosis visade att tillskott av 2,5 mg folsyra, 25 mg Vitamin B6 och 0.5 mg Vitamin B12 under ett år gav en signifikant reduktion av kärltjockleken (ett sammandrag här). Ett exempel på ett bra B-vitaminkomplex med extra av B12 och folsyra finns här. Även niacin (vitamin B3) ger bra effekt (läs mer), ett B-vitaminkomplex med extra vitamin B3 finns här.
 • En timme måttlig motion dagligen halverar risken för hjärtsvikt enligt den här studien. Motionerar du lite mer ihärdigt räcker det med en halvtimme per dag.
 • Ha koll på kärlstelheten med hjälp av arteriografi. Stela kärl är en mycket starkare varningssignal för hjärt- och kärlsjukdomar än blodtryck, kolesterolhalter etc. Mätningen är snabb och ger pålitliga resultat. Har man dåliga värden får man hjälp med kost- och livsstilsförändringar för att dessa ska bli bättre.

Bo Engborg